Fes-te Jove i La Xinxa tornen a implantar un protocol contra les agressions sexistes


La comissió organitzadora de Fes-te Jove i La Xinxa, Grup Feminista de Manlleu, han elaborat, per tercer any consecutiu, un protocol contra les agressions sexistes a Manlleu. En l’edició de Fes-te Jove 2017 ja es va posar en pràctica el protocol amb un punt lila a diversos actes de la festa, especialment els nocturns, que és quan s’ha detectat que es produeixen més agressions d’aquest tipus.

Els punts liles són espais d’atenció a les dones, ja sigui per demanar informació sobre el protocol o perquè han patit o testimoniat qualsevol tipus d’agressió i busquen ajuda i acompanyament. Estaran ubicats a la barra-mòbil (del final de la rua) durant les rues del Cantabars i l’Enterrament de la Bóta, a la barra del Pavelló Municipal els dies de concerts i en la barra de Fes-te Jove pels actes que es fan a l’Embarcador de Ter. També hi haurà disponible el telèfon 693 45 08 45 des del 3 fins al 12 d’agost per si no és possible o no es vol acudir al punt lila en persona.

La iniciativa d’elaborar un protocol sorgeix de la presa de consciència per part de la organització que no és el mateix sortir de festa, sobretot a les nits, si ets un noi que si ets una noia. Hi ha una sèrie d’actituds acceptades socialment que des de Fes-te Jove es consideraven intolerables i va sorgir la necessitat de donar-hi resposta. Davant la manca de recursos disponibles, es va decidir, juntament amb La Xinxa, elaborar aquest protocol amb la voluntat de visualitzar aquestes actituds com a agressions i no com a comportaments normals en un espai d’oci. Tocaments de cul no desitjats, insults, mirades inadequades, són actituds que molesten i que, per tant, s’ha de començar de fer evident que ni el context ni l’alcohol són excuses que justifiquin aquest tipus de comportaments. L’elaboració d’aquest protocol també ha suposat una formació feminista molt important per a tots els membres de l’organització de Fes-te Jove.

Enguany continuarà la col·laboració amb l’Ajuntament en l’àmbit del protocol, iniciada l’edició anterior. Aquesta col·laboració ha permès la coordinació amb els cossos de la Policia Local, els Mossos d’Esquadra, el SIAD i el CAP per poder actuar de manera molt més transversal i recollir molta més informació per a la prevenció i conscienciació cara noves edicions. El protocol sencer està disponible al web de Fes-te Jove i l’Ajuntament per a tothom qui el vulgui consultar. A més, per tal de conscienciar la població i anar fent pedagogia, en el programa d’aquesta edició comptem amb un acte en forma de xerrada-taller per abordar el sexisme en l’oci juvenil.

Per tal de millorar en l’atenció a les dones que venen al punt lila hem decidit continuar la nostra formació sobre el tema amb ajuda d’expertes que ens han aportat moltes eines noves. Algunes noies de la comissió protocol feminista de Fes-te Jove, membres de la Xinxa, el SIAD i alguns agents de l’oci nocturn a Manlleu vam participar a una formació organitzada pel SIAD Manlleu i impartida per Observatorio Noctambul@s  sobre l’abordatge de les violències sexuals en espais festius. Les noies de la comissió protocol feminista també vam organitzar una formació amb la Maria Casas, per treballar com abordem les violències que reben les persones del col·lectiu LGTBI als nostres espais de festa. 
A part d’això, es va organitzar una trobada de punts liles de la comarca que va servir per crear una xarxa de punts liles destinada a ajudar-nos les unes a les altres compartint recursos i experiències. Des de Fes-te Jove considerem que aquestes activitats de formació ens han ajudat a millorar el nostre protocol i a fer cada vegada una festa més segura on tothom pugui sentir-se a gust. 
Comentaris