Fes-te Jove i La Xinxa elaboren un protocol contra les agressions sexistes

La comissió organitzadora de Fes-te Jove i La Xinxa, Grup Feminista de Manlleu, han elaborat, per segon any consecutiu, un protocol contra les agressions sexistes a Manlleu. En l’edició de Fes-te Jove 2016 es va fer una primera part més teòrica i, enguany, s’han definit molt millor les diverses actuacions pràctiques.

El tret més destacat d’aquestes novetat és la ubicació de punts liles en diversos actes de Fes-te Jove, especialment els nocturns, que és quan s’ha detectat que es produeixen més agressions d’aquest tipus. Els punts liles són espais d’atenció a les dones, ja sigui per demanar informació sobre el protocol o perquè han patit o testimoniat qualsevol tipus d’agressió i busquen ajuda i acompanyament. Estaran ubicats a la barra-mòbil durant les rues del Cantabars i l’Enterrament de la Bóta, a la barra del Pavelló Municipal els dies de concerts i en la barra de Fes-te Jove pels actes que es fan a l’Embarcador de Ter. També hi haurà disponible el telèfon 693 45 08 45 des del 4 fins al 13 d’agost per si no és possible o no es vol acudir al punt lila en persona.

La iniciativa d’elaborar un protocol sorgeix de la presa de consciència per part de la organització que no és el mateix sortir de festa, sobretot a les nits, si ets un noi que si ets una noia. Hi ha una sèrie d’actituds acceptades socialment que des de Fes-te Jove es consideraven intolerables i va sorgir la necessitat de donar-hi resposta. Davant la manca de recursos disponibles, es va decidir, juntament amb La Xinxa, elaborar aquest protocol amb la voluntat de visualitzar aquestes actituds com a agressions i no com a comportaments normals en un espai d’oci. Tocaments de cul no desitjats, insults, mirades inadequades, són actituds que molesten i que, per tant, s’ha de començar de fer evident que ni el context ni l’alcohol són excuses que justifiquin aquest tipus de comportaments.

L’elaboració d’aquest protocol també ha suposat una formació feminista molt important per a tots els membres de l’organització de Fes-te Jove. Així mateix, és una novetat d’aquesta edició la col·laboració amb l’Ajuntament també en l’àmbit del protocol. Aquesta col·laboració ha permès la coordinació amb els cossos de la Policia Local, els Mossos d’Esquadra, el SIAD i el CAP per poder actuar de manera molt més transversal i recollir molta més informació per a la prevenció i conscienciació cara noves edicions. El protocol sencer està disponible al web de Fes-te Jove i l’Ajuntament per a tothom qui el vulgui consultar.


Comentaris